GEBIT VAN UW HOND VERZORGEN, TANDVERZORGING EN TANDVLEESVERZORGING VAN UW HOND

Gebitsproblemen behoren tot de meest voorkomende ziekten bij volwassen honden. De ziekte begint wanneer bacteriën blijven plakken aan de tandoppervlakte. De bacteriën op de tanden vormen een gebroken witte, plakkerige laag (tandplak). Als de plak niet verwijderd wordt, kan dit binnen 24 uur worden omgezet in tandsteen (een bruine, grove aanslag op de tanden). Tandsteen kan leiden tot infecties, bloedingen en geïrriteerd tandvlees. Tandplak beschadigd het tandvlees en de ander structuren die de tanden verbinden (zoals gewrichtsbanden en botten). Als het niet behandeld wordt, kunnen de tanden los komen te zitten en uiteindelijk uitvallen.

Pooch and Mutt dentastick een gezond en lekker alternatief

Gebitsproblemen herkennen is niet makkelijk

Wekelijks de tanden en het tandvlees van uw hond controleren is een goede start die leid tot het vroegtijdig signaleren van tandproblemen bij uw hond. Er zijn een aantal herkenningspunten waar u rekening mee moet houden bij het controleren van het gebit van uw hond.

Slechte adem

Een slechte adem is niet normaal en bijna altijd een indicatie voor een onderliggend gebitsprobleem. Als uw hond geen problemen met zijn gebit heeft en u wilt iets aan de slechte adem doen en tegelijk het gebit verzorgen probeer dan eens Pooch and Mutt Fresh Breath natuurlijke hondenkoekjes of  Biofood Dogbyte.  

Pooch and Mutt voor een frisse adem

Biofood Dogbyte voor een frisse adem

blank

Bloedend tandvlees

Bloeden of ontstoken (rood of gezwollen) tandvlees is een belangrijke indicatie voor gebitsproblemen.

Gedrag van uw hond

Als een hond minder levendig, minder sociaal of minder geneigd is om te spelen, wordt dit vaak toegeschreven aan het ouder worden. Terwijl dit eigenlijk het gevolg kan zijn van gebitsproblemen. Deze veranderingen in algemeen gedrag kunnen klein zijn en nemen vaak geleidelijk toe over een lange periode, wat bijdraagt aan verwarring. Je hond kan ook onwillig zijn om aan zijn kop aangeraakt te worden. Dit kan een teken zijn van pijnlijke tanden of pijnlijk tandvlees.

Het gebit van uw hond verzorgen

Naast het gebruik van hondenkoekjes, speciaal voer of kluiven kan het tandenpoetsen een remedi zijn voor de verzorging van het gebit van uw hond. Het gebit van uw hond poetsen is een goede manier om het tandvlees en de tanden gezond te houden en tandplak tegen te gaan. Het geleidelijk introduceren van tandenpoetsen kan er voor zorgen dat uw hond de poetsbeurten leuk gaat vinden. Dit is natuurlijk wat we het liefst hebben voor alle betrokken partijen.

Wat heb je nodig

Een tandenborstel met middellange bostelharen en de juiste grootte. Vraag je dierenarts bijvoorbeeld om advies over hondentandenborstels Huisdiertandpasta (gebruik geen mensentandpasta) Een rustige plaats zonder afleiding, of zo min mogelijk afleiding Tijd en geduld.

Enkel belangrijke tips voor je start

Houd elke sessie kort zeker in het begin. Start met een aantal seconden en verhoog dit tot maximaal een aantal minuten Kies een goed tijdstip dat past in het dagelijkse ritme. Probeer dit zelfde tijdstip vast te houden. Het maakt niet uit wat het tijdstip is, tandenpoetsen kan op ieder moment van de dag. Herhaal elke stap dagelijks totdat uw hond zich er comfortabel bij voelt, houd het daarna nog enkele dagen vol voordat je naar de volgende stap gaat. De volgende stap kun je naar wens weer langzaam opbouwen. Elke hond is verschillend er is geen uitleg die voor ieder hond werkt. Oefen verschillende manieren en kies de manier die het beste bij jouw en je hond past. Geeft complimenten en beloningen als uw hond zich goed heeft gedragen.

Dagelijks gebitsonderhoud voor uw hond

Duizenden jaren geleden leefden de voorouders van onze honden in de natuur. Onze huidige honden hebben nog steeds veel van deze genen en daarmee ook de tanden. Dit gebit van uw hond is gebaseerd op het eten van rauw vlees en afkluiven van botten van hun prooidieren. Omdat wij onze honden vaak niet meer zulk eten geven ontbreekt het aan het onderhoud dat middels het eten van deze prooidieren is gemoeid. Om toch dagelijks aan het onderhoud van het gebit van uw hond te werken kunt u uw hond kauwkluivengeven, dit kunnen zowel natuurlijke kauwkluiven als kunststof kauwkluiven zijn het gaat immers om het stimuleren van de tanden, tandvlees en speeksel. Zoals eerder genoemd heeft de  keuze in het voer heeft ook een belangrijke bijdrage in het onderhoud van het gebit van uw hond, kijk hiervoor in ons artikel over geperste hondenbrokken.

Biofood kauwkluiven voor een gezond gebit

blank
De waardering van www.perro-perro.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 200 reviews.